Tuesday, February 10, 2009

Bukit Tinggi

Ok...apa korang buat semalam masa cuti Thaipusam?..pada yang cutilah..pada yang tak cuti mesti lah berkerja kan..hheheh. Ok...semalam norman dan alicia tak sekolah sebab cuti thaipusam. So kami sekeluarga pergi naik bukit tinggi nak naik kuda...tapi aku tak naik sebab penakut...hahahah.

Dalam pukul 10.30 kali bertolak dari rumah ke bukit tinggi. Kami bawa 2 keta..satu hubby drive dan satu lagi mother inlaw yg drive. Masa dah sampai kat guard house kat bukit tinggi tu keta mama buat hal..overheating. So kami tinggalkan keta mama kat tepi jalan kat atas bukit tinggi tu dan masukkan semua kat dalam jeep yg hubby bawa..dah jadi macam sardin kena pack kat dalam jeep tu..hahah.

sampai kat tempat horse tu kami kena tunggu giliran lah kalau nak naik. So hubby book time ...derang bagi time pukul 3.15 petang baru boleh naik sebab time lain org dah book. Masa tu dah pukul 12.30 tengahhari, perut dah minta diisi..so kami pun drive pergi cari tempat makan...




Kami semua decide nak makan kat japannese tea house. So apalagi dalam kepala otak dok ingat nak makan sushi..heheh. tapi kat sini taklah macam sushi king tu..so order wafu steak aje..hubby pun makan yg sama...derang yang lain makan tempura..huhu..sian aku tak boleh makan tempura udang sebab alergy...takpelah...

Dah siap makan..masih lagi lambat masa nak berlalu untuk pergi naik horse..so kami pergi tempat rabbit dulu. Memandangkan Alicia tidur so aku ngan alicia tunggu dalam keta sambil tidur..heheh. yang lain pergi tengok bunny. Norman siap kena cakar lagi dengan rabbit sebab dia pegang rabbit nak ambik gambar agaknye..mungkin cara dia pegang pun salah sama..sebab tu rabbit tu cakar dia...heheh.


Bila Alicia dah bangun baru aku plak bawa dia masuk kat tempat rabbit tu. Sebelum tu aku hantar hubby , mother inlaw, norman dan shannon pergi tempat kuda dulu sebab dah time nak naik kuda. Dah hantar baru patah balik kat tempat rabbit tu...

Alicia seronok aje dok bagi rabbit tu makan..siap cakap macam ni.."kuatnih rabbit makan"...hahaha......funny aje bila dengar dia cakap macam tu...habis juga dalam 6 beg kecil makanan rabbit tu. Tak takut pun si Alicia ni..ada setengah budak kat situ siap menjerit2 takut rabbit tu gigit tangan masa bagi makan...hehe.




Dah penat bagi makan rabbit kami pun balik kat tempat horse tu..sebab dah dekat satu jam derang naik kuda...derang naik yg horse trail punya...so ambik masa dalam satu jam jugaklah. Org horse tu bawa derang pergi tengok tempat2 cantik kat bukit tinggi kot....aku tak tau plak sebab tak ikut..heheh.
So lebih kurang dalam pukul 5.00 petang baru nampak kuda2 derang datang balik kat tempat horse tu. Masa sampai kat situ hubby tanya aku dapat tak sms yang dia hantar..aku cakaplah tak dapat..napa nye?..so hubby pun bagitau yang norman jatuh kuda dan kena pijak...hah!!!..terkejut beruk aku....kesian norman..nampak dia punmacam ketakutan aje...
Aku tanya dia ok ke tak?..dia cakap dia ok cuma semua yg naik kuda tu sakit celah kangkang lah lepas satu jam dok naik kuda...semua nye berjalan mengangkang aja....hahaha...but still kesian kat norman...Alhamdulillah tak jadi apa2 kat dia..huhu, kalau lah kuda tu pijak betul2 matilah anak aku ni...huhuhu....but Alhamdulillah lagi sekali tak ada benda buruk berlaku...mungkin norman terkejut aja...






So dah chek semua takde kesan lebam atau patah apa pada badan norman kami pun turun balik nak balik ke kuala lumpur. Lagi pun kami risaukan kereta mama yg kami tinggalkan kat tepi jalan tu. Takut org curi atau kena tarik aje...tapi alhamdulillah tak de plak kena curi atau pun kena tarik..masih aja ada disitu masa kai sampai.
Yang funny nye mama ingat dia dah kunci keta tu masa tinggal kat situ, rupa keta tu tak berkunci. nasib baiklah takde benda berharga dalam tu..agaknye kalau ada..dah lama kena kebas kot....heheh.
Hubby decide yg dia akan drive keta mama dan mama bawa jeep. so kami follow slow2 belakang keta hubby. Sebelum bertolak kami isi dulu keta dengan segala air mineral yg ada dalam keta untuk sejukkan enjin dia balik. tapi still tak cukup. So masa kami sampai kat genting sempah lepas tunnel kami berhenti tepi jalan sebab nak tambah air.
Dah penuhkan air semua, kami pun bergerak balik ke kuala lumpur. Nasib baik kami selamat sampai..dan keta tak ada plak meragam tengah jalan but hubby said meter still overheating.









Masa kami sampai kuala lumpur hujan lebat betul. Nasib baik masa kami kat bukit tinggi tak hujan langsung..kalau tak basah kuyup lah derang yang naik kuda tu..heheh.
So itulah cite kami anak beranak masa cuti semalam...what a day..hehehe....