Wednesday, January 14, 2009

Singapore lagi...

Ni pemandangan dari atas . Masa ni kami tengah makan kat premier lounge tu...takde orang sebab semua org dah habis breakfast, tinggal kami aje yg lambat turun...heheh...mana taknye kami bangun lambat...hahahah. Letihlah ...kami habis kan masa berjalan aje masa kami kat sana.


Kami tak pakai keta langsung masa kat sana. Yelah minyak mahal so kami naik MRT aje masa kat sana. Lagi pun tempat kami tinggal tu dekat dengan MRT, kemana aje kami nak pergi semua tempat ada MRT. Senang kan...kalau malaysia ada MRT macam tu senang..jalan pun tak jem..tapi time rush our matilah...penuh ngan orang.

First day kami kat sana kami pergi Plaza Singapore...aku tak tau nak banding kan shopping kompleks kat Singapore ngan shopping kompleks kat Malaysia...aku rasa sama aje kot..hahah..yelah aku bukannye kaki shopping sangat. Lagi pun kalau aku shopping pun bukan nye aku pay attention sangat kat shopping kompleks tu...yang aku tau aku pergi aje shopping kompleks aku beli aje barang yang aku berkenan aku blah...hahaha...senang kan..tak sakit kaki berjalan aje ....


Cantikkan tempat yg kami duduk ni?.. kat sini ramai pelancong. Lepas tu kat sini juga waktu malam aje ramai keluar makan2 dan minum2...kat restoran tepi sungai tu penuh dengan orang luar aje...macam2 ada..bar pun ada..so ramailah mat saleh semua dok lepak kat sini...

Kami pun tak tau nak pergi mana lagi masa kat Plaza Singapore tu....aku pergi beli barang sikit kat sport light sementara hubby jaga anak2 aku dan bawa diaorang pergi kedai mainan. Biasalah kalau diaorang dengan daddy..boleh lah dapat mainan....kalau ngan aku susah sikit...heheh...
OKlah..cukuplah dulu nnt sambung lagi...




I'm Back...

Assalamualaikum....heheh..lama sungguh aku menyepikan?..biasalah bila dah lama tak update ni , aku jadi malas betul tak tau napa...actually aku selalu gak masuk blog aku ni nak tengok sapa yg selalu datang kan..heheh . Tapi rasa nye org dah boring nak masuk sini sebab terbiar usang penuh sawang.

Kami pergi holiday kat Singapore ituhari sebab nak menghabiskan cuti sekolah Norman. Aku bernasib baik sebab dia sekolah International, so bila orang lain sibuk dengan anak2 sekolah aku masih lagi boleh berlingkar melayan rasa malas..hahahah...malas betul aku ni kan?..heheh tapi bila aku dah start rajin hmm...nanti dah terlebih rajin plak...

Ok...masa kami pergi Singapore ituhari kami tinggal kat clarke quay, dekat dengan river..aku lupa apa nama river tu. Hotel yg kami duduk kat situ nama dia Novotel..hmm...kami dapat tinggal kat Premier room..heheh..dapat layanan istimewa..boleh masuk premier lounge juga. So maknanye, kami tak payah turun kat tempat makan yg kat bawah tu..tak payah berebut ramai2...heheh. Memang istimewa sungguh lah. Hotel dia pun cantik..tempat yg kami tinggal tu pun cantik...

Banyak restoran kat tepi sungai tu..pilih aje apa nak makan semua ada...tapi kena berhati-hatilah sebab kat Singapore kan banyak pork...heheh. Maklumlah kat sana kan ramai cina dari melayu...hmm....actually kami tersesat sikit masa masuk Singapore. Hubby tak nak naik plane dia nak drive sendiri. So kami bertolak dari kl pukul 11.30 pagi sampai dekat border dalam pukul 2.30 petang. Kami sangkut dekat kastam Singapore sebab hubby bawa masuk rokok dari malaysia tak declare. Dia terlupa nak declare tapi kastam Singapore ingat dia nak seludup masuk. So dia kena denda 200 Singapore dollar. Bukan itu aje ..kami sangkut kat situ dalam 2 jam.

Lama gila nak menunggu hubby bayar saman. Marah betul dia sebab kastam tu tak percaya yg hubby bukan nak seludup masuk rokok tapi dia terlupa nak declare...actually dia bukan terlupa tapi dia tak tau yg rokok kena declare.Hmmm...nak buat cama mana dah terlambat....

Lepas habis urusan bayar denda semua, kami pun bertolak dari kastam punya Singapore dalam pukul 4.30 petang. Lepas tu kami ikut direction dari map yg hubby download dari google..tapi sampai kat jalan yg kami nak ambik , jalan tu ditutup lah plak...ah sudah lagi satu bala...so hubby tak tau nak pergi mana, dia drive aje sepanjang jalan entah berapa lama nak cari jalan alternative lain..tapi tak jumpa.

Last sekali hubby call hotel tanya dircetion dari diaorang. Nasib baik diaorang pandai bagi direction...tak lama lepas tu kami sampai sana just intime nak chek in sebab diaorang hold kita orang punya room sampai pukul 6.00 petang aje..dan masa kami sampai jam dah pukul 5.45 petang...how lucky..heheh. We did not know yg kami akan dapat premier room...hubby happy aje bila dia chek in diaorang cakap yg kami di tempatkan di tingkat premier room...hhmm....berbaloilah dengan apa yg kami lalui, so terubatlah sikit kemarahan hubby masa kat kastam Singapore...hahahah.
Anyway...we had a good time masa kat sana...Singapore memang cantik, bersih dan aman. Tapi duit sana mahal dari Malaysia...dan juga sangatlah panas..heheh. Oklah...ni ada sikit aje gambar yang aku dapat upload kat sini. Nanti aku upload lagi gambar lain...
Posted by Picasa