Monday, February 23, 2009

GPS



Hubby beli kat aku GPS ni semalam..katanya kalau tak tau jalan lagi bila dia suruh satu2 tempat tu..memang nak kena lah nga dia..heheh. Aku memang macam tu..nama aja pandai bawa keta..tapi aku tau area ampang aje..setakat nak pergi jusco maluri ke, carefour wangsamaju ke, tesco ampang ke, atau pun balik kampung aku ke baru aku tau jalan..selain dari tu aku tak tau...huhu.

Kes yg dia pergi beli kat aku GPS ni sebab last Sunday kami bercadang nak pergi naik bot hubby kat port klang..tapi tak jadi sebab Norman takde. So cotenye aku tak pandai nak pergi port klang...hubby kena pergi dulu sebab nak tarik bot dan turunkan bot awal2 memandangkan air pasang awal pagi tu...

Aku kena pergi sorang2 bawa budak2..tapi aku cakap kat hubby tak pandai pergi sendiri kena ada somebody yg tau jalan teman aku...so hubby suruh adik aku temankan sebab dia tau jalan..heheh...lepas dah arrange semua tak jadi pergi plak sebab Norman tidur rumah kawan dia....heheh..

Sorry hubby ye...next time..

Posted by Picasa

Thursday, February 19, 2009

Mengemas bilik...



Alicia is not feeling well so just spent my time cleaning up my room..:) yelah dah lama tak mengemas..habuk pun dah berkepuk-kepuk dalam bilik..hahah. Malas lah katakan...heheh

So dari pagi tadi sampailah tengahari tadi aku dok mengemas. Tinggalkan alicia dengan cik dan nana suruh derang dia layan dia kejap...

Dah terlanjur kemas bilik aku ambik kesempatan rearrange bilik aku..aku ubah katil pergi sebelah tingkap so senang sikit nak tengok mivie. Kan dulu aku ada cakap yg kami pakai projector untuk tengok movie..rasa macam duk dalam panggung wayang sebab boleh tengok gambar besar kat dinding...hehe..

Mesti jap lagi bila hubby balik dia geleng kepala lagi..yelah aku ubah suai lagi keadaan dalam bilik..hehe..eleh you know me abang kan..i tak suka tengok benda yg sama tak berubah2...hehe..ubah sikit-sikit takpekan..heheh
Posted by Picasa

Tuesday, February 17, 2009

Rumah baru..

Tadi orang pagar dah datang pasang pagar kat rumah aku...so lepas ni boleh lah start buat apa kerja yg tertangguh ...


Ni grill untuk balkoni aku...harap2 esok alicia tak memanjat lah..heheh


Ni plak pagar...aku dah tak sabar nak ambik gambar orang belum siap pasang kayu lagi..heheh nnt lah dah siap pasang nanti aku ambik lagi...hheheh.


NI pekerja Jimmy tengah sapu minyak apa entah untuk bagi kayu tahan lama sikit...


Ni plak grill kat dalam rumah...actually ni bilik workshop hubby aku ...





Posted by Picasa

Thursday, February 12, 2009

Chinta

Zahirnya dia lelaki yang sempurna, ada gaya ada harta. Sedangkan tiada sesiapa yang tahu, dia sebenarnya sedang menderita. Derita jiwa yang menghantui bertahun lamanya. Kerana angkara si emak, lelaki yang bernama Raja Akid itu tidak pernah percaya pada cinta. Bahkan dendam yang berladung dihati tidak pernah dapat diusir dari diri, dan sampai suatu saat, gadis yang bernama Chinta itu hadir. Raja Akid terperangkap antara kasihnya terhadap Chinta dan bencinya pada wanita.

Beranikah dia menghuraikan segala rahsia yang disimpan? Dapatkah dimiliki kasih Chinta? Sebenarnya...hanya Raja Akid sahaja yang boleh menjawabnya....


Fuhhh best giler cerita ni. Aku baru aja lepas habis membacanya. Sedih ada, geram ada, benci ada suka ada..macam-macam adaaaaa...heheh. So kepada semua peminat novel cinta melayu aku cadangkan korang baca novel ni...tak rugi beli mahal-mahal..heheh. Aku tau mesti ada setengah orang akan bercakap daripada baca buku cerita yang sudah tentu bohong belaka, lebih baik baca buku ilmiah yang sudah tentu banyak manfaatnya.

Tapi pada aku setelah otak seharian letih melayan karenah anak2 dan tugasan rumah, apasalahnye diisikan sikit dengan cerita2 ringan macam ni...otak akan berfungsi balik bila mengenangkan ada setengah buku cerita tu yang kadangkala bagi kita pengajaran. Sebab aku rasa apa yang diceritakan dalam buku itu adalah segala apa yang kita manusia ni persembahkan dimuka bumi ini. Sebab kalau tak ada cerita benar yang berlaku orang tak akan ada idea nak buat cerita macam tu betul tak?..hehhe so korang pikirlah sendiri. Setiap manusia ada pikiran dan pendapat sendiri.....
Posted by Picasa

Tuesday, February 10, 2009

Bukit Tinggi

Ok...apa korang buat semalam masa cuti Thaipusam?..pada yang cutilah..pada yang tak cuti mesti lah berkerja kan..hheheh. Ok...semalam norman dan alicia tak sekolah sebab cuti thaipusam. So kami sekeluarga pergi naik bukit tinggi nak naik kuda...tapi aku tak naik sebab penakut...hahahah.

Dalam pukul 10.30 kali bertolak dari rumah ke bukit tinggi. Kami bawa 2 keta..satu hubby drive dan satu lagi mother inlaw yg drive. Masa dah sampai kat guard house kat bukit tinggi tu keta mama buat hal..overheating. So kami tinggalkan keta mama kat tepi jalan kat atas bukit tinggi tu dan masukkan semua kat dalam jeep yg hubby bawa..dah jadi macam sardin kena pack kat dalam jeep tu..hahah.

sampai kat tempat horse tu kami kena tunggu giliran lah kalau nak naik. So hubby book time ...derang bagi time pukul 3.15 petang baru boleh naik sebab time lain org dah book. Masa tu dah pukul 12.30 tengahhari, perut dah minta diisi..so kami pun drive pergi cari tempat makan...




Kami semua decide nak makan kat japannese tea house. So apalagi dalam kepala otak dok ingat nak makan sushi..heheh. tapi kat sini taklah macam sushi king tu..so order wafu steak aje..hubby pun makan yg sama...derang yang lain makan tempura..huhu..sian aku tak boleh makan tempura udang sebab alergy...takpelah...

Dah siap makan..masih lagi lambat masa nak berlalu untuk pergi naik horse..so kami pergi tempat rabbit dulu. Memandangkan Alicia tidur so aku ngan alicia tunggu dalam keta sambil tidur..heheh. yang lain pergi tengok bunny. Norman siap kena cakar lagi dengan rabbit sebab dia pegang rabbit nak ambik gambar agaknye..mungkin cara dia pegang pun salah sama..sebab tu rabbit tu cakar dia...heheh.


Bila Alicia dah bangun baru aku plak bawa dia masuk kat tempat rabbit tu. Sebelum tu aku hantar hubby , mother inlaw, norman dan shannon pergi tempat kuda dulu sebab dah time nak naik kuda. Dah hantar baru patah balik kat tempat rabbit tu...

Alicia seronok aje dok bagi rabbit tu makan..siap cakap macam ni.."kuatnih rabbit makan"...hahaha......funny aje bila dengar dia cakap macam tu...habis juga dalam 6 beg kecil makanan rabbit tu. Tak takut pun si Alicia ni..ada setengah budak kat situ siap menjerit2 takut rabbit tu gigit tangan masa bagi makan...hehe.




Dah penat bagi makan rabbit kami pun balik kat tempat horse tu..sebab dah dekat satu jam derang naik kuda...derang naik yg horse trail punya...so ambik masa dalam satu jam jugaklah. Org horse tu bawa derang pergi tengok tempat2 cantik kat bukit tinggi kot....aku tak tau plak sebab tak ikut..heheh.
So lebih kurang dalam pukul 5.00 petang baru nampak kuda2 derang datang balik kat tempat horse tu. Masa sampai kat situ hubby tanya aku dapat tak sms yang dia hantar..aku cakaplah tak dapat..napa nye?..so hubby pun bagitau yang norman jatuh kuda dan kena pijak...hah!!!..terkejut beruk aku....kesian norman..nampak dia punmacam ketakutan aje...
Aku tanya dia ok ke tak?..dia cakap dia ok cuma semua yg naik kuda tu sakit celah kangkang lah lepas satu jam dok naik kuda...semua nye berjalan mengangkang aja....hahaha...but still kesian kat norman...Alhamdulillah tak jadi apa2 kat dia..huhu, kalau lah kuda tu pijak betul2 matilah anak aku ni...huhuhu....but Alhamdulillah lagi sekali tak ada benda buruk berlaku...mungkin norman terkejut aja...






So dah chek semua takde kesan lebam atau patah apa pada badan norman kami pun turun balik nak balik ke kuala lumpur. Lagi pun kami risaukan kereta mama yg kami tinggalkan kat tepi jalan tu. Takut org curi atau kena tarik aje...tapi alhamdulillah tak de plak kena curi atau pun kena tarik..masih aja ada disitu masa kai sampai.
Yang funny nye mama ingat dia dah kunci keta tu masa tinggal kat situ, rupa keta tu tak berkunci. nasib baiklah takde benda berharga dalam tu..agaknye kalau ada..dah lama kena kebas kot....heheh.
Hubby decide yg dia akan drive keta mama dan mama bawa jeep. so kami follow slow2 belakang keta hubby. Sebelum bertolak kami isi dulu keta dengan segala air mineral yg ada dalam keta untuk sejukkan enjin dia balik. tapi still tak cukup. So masa kami sampai kat genting sempah lepas tunnel kami berhenti tepi jalan sebab nak tambah air.
Dah penuhkan air semua, kami pun bergerak balik ke kuala lumpur. Nasib baik kami selamat sampai..dan keta tak ada plak meragam tengah jalan but hubby said meter still overheating.









Masa kami sampai kuala lumpur hujan lebat betul. Nasib baik masa kami kat bukit tinggi tak hujan langsung..kalau tak basah kuyup lah derang yang naik kuda tu..heheh.
So itulah cite kami anak beranak masa cuti semalam...what a day..hehehe....

Friday, February 6, 2009

Award from Sue

Terima kasih Sue...tak sangka plak nak dapat award ni..heheh. Kecil tapak tangan nyiru akak tadahkan..heheh. Akak suka berkawan itupun kalau ada orang yg sudi berkawan. Tak ada apa yg special tentang akak ni cuma insan biasa..

Oklah...akak tak tau nak bagi pada siapa award ni tapi apa yg akak tau kepada sesiapa yang masuk menjengah blog akak ni sila lah ambik award ni. Anggaplah akak bagi award ni sebagai tanda persahabatan dari akak

Hal anak2...

Malam tadi aku mengamuk sakan...sian anak2 aku takut macam tikus...heheh. Ni semua gara2 tension giler sebab derang tak nak dengar cakap semalam. Dah dua beradik ni ada aje yg tak kena kalau bersama...yang si Alicia cemburu giler ngan abang dia..asyik nak kacau aje abang nye tu, apa aje yg abang buat atau makan semua nye dia nak juga. Lepas tu siap menjerit2 kalau abang dia tak bagi. Yang si Abang nye plak tak pandai nak ambik hati adik..sama naik aje dia mengacau atau pun mengusik.

Riuh rendah satu rumah...hmm...sekali aku mengamuk ngan tali pinggang ha baru korang tau ehhh...tapi tali pinggang tu tak le naik ke badan ...pintu rumah yg jadi mangsa..hahaha. Takdenye aku nak pukul derang ngan tali pinggang tu..ni dah kira kes dera ni..heheh..


Hmm dah habis mengamuk masing2 makan plak menghilangkan lelah..hahaha. Tengok lah tu dalam nak ambik gambar derang elok2 boleh lagi dibuat aksi macam tu..hmm..anak2 aku yg berdua ni..kalau takde korang macam mana lah hidup mama agaknye ye?..mesti kebosanan giler....huhuhu..

Ni plak Alicia tengah mengadu dengan papa dia yang aku pulas telinga dia dan tak minta maaf...heiii budak ni...pandai mengadu ye...yg sebetulnye mana ada aku pulas telinga dia kuat2 sangat..just sambil lalu aku pulas selembut sutera aje..pastu aku minta maaf dah ngan dia...dia aje tak minta maaf kat aku sebab buat perangai...huhuhuu....

Yang si Abang ni pandai dia ambik hati aku kalau aku marah2. Semalam lepas marah diaorang aku pergi mandi sebab nak sejukkan badan lepas panas membahang...heheh. Masuk bilik dia dengan Alicia ada projek tak bagi aku masuk. katanya tunggu dulu dalam bilik air tu jangan keluar lagi.

Nak tau apa dia buat?...ha tengok gambar kat bawah ni.....dia buat surat cinta untuk aku....heheh. Pandai dia nak mencairkan dan memujuk hati aku ye....tapi memang betul pun lepas aje aku dapat surat cinta ni aku terus peluk derang minta maaf sebab marah2....so sweet...Norman anak yang baik..dia pandai ambik hati biar pun dalam masa yg sama ada nakalnye...

Aku sayang anak2 aku dunia dan akhirat...moga mereka ni jadi anak2 yg baik dan disayangi semua orang

Aku akan simpan surat cinta ni buat kenangan heheheh...

Posted by Picasa

Wednesday, February 4, 2009

Butter girl...


Ya Allah....anak sapa ni?...korang ingat dia makan apa tu?..ha dia makan butter tau tak...eeee anak aku ni......apa nak jadi tak tau lah. Ni masa ni nenek dia tengah nak sapu butter kat toast dia..dia just pergi ambik butter satu ketul makan macam tu aje. Uweeekkkk aku yg nak rasa termuntah.

Dia tak rasa geli tekak ke bila kunyah butter macam tu aje....

Lepas tu dia tak nak bagi balik...siap berebut dengan aku nak ambik butter ni balik. Kiri kanan dia tepis tangan aku. Tapi takkan lah aku nak biar kan aje dia makan butter macam tu aje...oiii penuh dengan kolestrol dalam butter tu. Kang kembang macam buah pear anak aku ni...hahahh

Ni dia tengah menangis marah sebab aku ambik butter tu dari dia...sayanggg oiiii mana ada org makan butter tu macam tu aje.....buang tebiat ke apa?.....
Posted by Picasa

Tuesday, February 3, 2009

Daddy's little mechanic helper


@ malam lepas hubby aku tengah nak baiki lampu signal kat jeep dia. So dia keluarkan lah apa2 tools yang diperlukan untuk buat tu semua. Dalam masa yang sama..sikecil Alicia ni pun sibuk nak menolong juga...hubby cakap tak payah lah sebab ni big boy punya kerja. Tapi dia tak nak dengar , dia nak tolong juga. So terpaksa lah hubby beralah aja dengan dia.

Hubby pun bagi aje screw driver kat dia so dia boleh buka semua screw kat jeep. And you guys tau tak...dia memang boleh buka pun..bukan setakat buka, pasang balik screw tu pun dia boleh buat....hahaha...ha baru papa dia tau...anak kecil cam tu pun boleh buat...

Mula tu hubby just bagitau dia arah mana untuk buka dan arah mana untuk tutup balik screw tu...so dia dengan bangga nye boleh buat without any help...so clever this little girl..buttttt very noughty too...huhuhu

Ni tengah nak buka screw


Siap pusing2 screw driver tu...


Macam dah pro ajekan?..hehehe



And this one...look how big is that jeep bandingkan dengan size badan dia tu...sampai kena panjat kerusi...
Posted by Picasa