Friday, December 4, 2009

Happy Anniversary.....


Assalamualaikum....wahhhhhh lama nye aku tak menghupdatekan blog aku ni...apa dah jadi?????????...heheh takde apa cuma malas dan takde sangat story nye..

Ok...actually hari ni adalah wedding anniversary aku yg ke - 11 tahun. Dah lama juga aku kawin ye..anak pun dah 2.....

Tapi yg funnynye aku boleh plak lupa tarikh keramat ini..huhuhu..pagi-pagi Alicia say to me "happy anniversary mama" aku plak yg tercengang-cengang bila dia cakap macam tu..so aku tanya dia "who's anniversary is today?.. and she said "you mama"..huhuu...kelam kabut aku belek kalendar and its true..today is 4th december ...heheheh , sorry ye dear..bukan saja lupa2..tapi mmg lupa betui..entah apa yg ada dalam kepala otak ni sampai lupa.... apa2 pun happy anniversary dear..I love you very very much.....tq for being such a good husband to me and a good father to our kids.

Nak makan apa malam ni?..heheh nanti ayang pikirkan ye... ermmm (nak masak apa wei?)...

Friday, October 23, 2009

1st time swim with nenek


1st time swimming, originally uploaded by faridahchekmay.

Lamanye aku tinggal blog ni..kesian lah pulak...bukan apa..busy dan sifat malas..hehehe.

Ok takde apa sebenarnya..saja nak test post gambar dari flickr boleh ke tidak..nampak gayanye boleh kot..hehehe...

Ok nanti ada masa saya update lagi..ni gambar alicia swimm dengan nenek dia...rasanya ni baru tak sampai sebulan lagi umur dia..hehehe.

Friday, August 7, 2009

Perihal anak dara aku..

Korang tengok eh anak dara aku ni...mula2 baik aje main dengan baby dia...siap bacakan buku semua...duduk atas kerusi macam cikgu2 buat bila baca kan buku kat anak2 murid....


Dah puas baca buku main tidur2 plak..siap bentang kan plastik baju hujan jadikan tilam..anak2 dok kat sebelah kiri kanan , maknye plak dok tengah2 sebab ada hood kepala tu...macam2 kan..tetiba....



Ini jadi nye...huwaaaaaaaaaaaaaaaaa..........



Tengoklah..apa jadi....si minah ni buat apa?..huhuhuu, dah kontot rambut dia.......isk isk nak nangis silap siapa...mak dia jugakkkkk....huhuhu.... nak marah silap siapa?..mak dia jugakkkkk....huhuhu...


Cerita nye begini...aku tengah sibuk menjahit masa dia dok tengah main ni....tetiba dia datang dengan kertas kat aku kata nak pinjam gunting, aku tanya nak buat apa?..dia cakap nak gunting kertas. Aku bagi ajalah sebab memang biasa dia suka gunting kertas pun...

tetiba aku rasa cam senyap aja..lepas nampak macam orang tutup pintu, aku pun panggil lah alicia,. dan tanya dia apa yg dia buat...?

Boleh selamba aja dia jawab, dia tengah gunting rambut...apa lagi melompat aku cari dia belakang pintu tu....huhuhu....memang sah dia tengah dok gunting rambut dia....berterabur rambut atas lantai....

Hmmm..aku sms daddy dia...aku plak yg kena marah , kenapa aku biarkan anak main gunting katanya...heheh nak kata apa memang salah aku...hahhaha....

tulah mak busy ngan jahit2 anak busy ngan gunting2..hahahahah

sekarang ni rambut dia tak balance kat belakang tu..sebelah panjang sebelah lagi pendek..aku tak nak potong biar aja macam tu sebab taklah nampak sangat , nampak macam layer aja rambut dia..heheh...sayang ooooo...3 tahun nak simpan rambut dia panjang macam tu...huhuhu
Posted by Picasa

Thursday, July 30, 2009

Hari yg panas...terjun pool lah..hehehe

Memandangkan swimming yg rosak kat rumah dah diperbaiki, anak2 aku tak melepaskan peluang untuk menyejukkan badan semalam dengan terjun dan main macam2 permainan semalam dalam pool tu..

Si abang mengajar adiknye macam stunt...maka anak dara aku tak lagi anak dara yg malu2..heheh..takdelah...budak2 kan ..masing2 ada idea sendiri macam mana nak mencari hiburan...

Semalam kan panas betul....so diaorang tanya aku boleh swimming tak..aku cakap swimming ajalah...pool kan dah bersih dan dah dibaiki...

Tengok aja gambar2 kat bawah ni...macam2 aksi ada kan..hehehe

















Tuesday, July 28, 2009

Anak dara senget....heheh

Lina aku bukan tak habis packing lagi...tapi dah tak larat dah nak menyimpan..hahahah. Ok aku dah balik Malaysia dah dekat 2 minggu...memang banyak baju yang aku nak unpacking....mana nak simpan dalam box lagi, maklum lah almari semua dah penuh..hahaha...

So baju baru kena simpan dalm box siap2 sebab nanti senang nak pindah rumah baru..hehehe......ok ni aku saja nak tunjuk gambar anak dara aku ni....sekrang ni bila nak ambik gambar dia ada aja macam style dia tunjuk...

Tangan sekarang asyik tunjuk tanda peace aja....



lepas tu tersengih macam kerang busuk...



yang ni terbaru plak...macam nak bersilat pun ada....

Hmm..makin besar makin banyak karenah dia.....mulut pun banyak cakap...sepatah kita cakap sepuluh dia jawab....tapi kalau bab main dengan baby doll dia yg nak tergelak tu...apa yg aku cakap atau buat kat dia macam tu lah dia buat kat baby doll dia tu...
Posted by Picasa

Wednesday, June 10, 2009

balik kg minggu lepas...

Semacam aja tajuk tu kan..hahaha....
Salam semua...wahh bersawang habis rumah aku ni....catnye pun dah pudar..heheh. Sorrylah sebab dah lama tak update...

Ok last week aku balik kampung sebab ada kenduri...ingat nak balik makan kenduri satu aje..tapi rupanye sampai tiga kenduri dalam satu hari..pecah perut makan nasi minyak aje...

Selain dari tu aku juga balik sebab nak jumpa mak ayah sebelum aku bertolak balik US minggu depan. Yelah biasanya memang macam tu..bila ku nak berjalan jauh aku akan balik jumpa derang dulu...manalah tau..apa2 boleh terjadi bila berjauhan ni..tambah2 aku naki flight yg bukan dekat perjalanan nye....ambik masa lebih kurang 24 jam ..letih tau...




Sempena hari ayah minggu depan aku percepatkan minggu lepas..heheh. Aku beli kek untuk hari ayah dan memandangkan masa hari ibu kami takde kat kampung aku beli kek 2 sekali untuk mak aku juga sempenan hari ibu.

Ayah tengah baca doa sebelum acara potong kek.....kami semua balik.....cuma kakak dan adik aku aja yg tak dapat balik....


Cam pengantin baru lah plak..heheh masing2 malu nak potong kek...orang suruh main suap2 depa tak mau..hahah....malu2 kucing plak...


oit....baby ni dengan diapernye pun nak berebut ambik kek jugak ke?..heheh....well semua happy dapat kek cuma sedikit terkilan sebab kek dia tak berapa nak sedap....


last sekali aku ngan mak...mak tembam nye mak aku..risau plak..takut ada penyakit..hopefully mak sihat selalu......
Posted by Picasa

Wednesday, June 3, 2009

Gender Specific Driving Ediquette

A woman is driving at night on a narrow country road.
At the same time, a man is driving in the opposite direction on that same road.



When they narrowly pass each other the woman rolls down her window and loudly shouts "HORSE!"
Immediately the man shouts back
"WITCH!" The man laughs.
He is proud to have reacted so quickly to the shouting woman and takes the next turn in the road, maintaining his speed.



Moral of the story:
Men never listen and, when they do, they don't understand one word a woman says.

Tuesday, June 2, 2009

Baseball season dah habis...

Ok now Norman dah nak habis sekolah... tinggal 3 hari je lagi sekolah dia nak habis tahun. Lepas tu kami semua balik US untuk satu bulan. Bulan 8 nanti baru sekolah Norman bukak balik dan dia pun naik darjah 5. Cepatkan masa berlalu...hmm..

Ok ni aku nak cite pasal last week punya baseball game..yang ni dia main untuk ISKL , sekolah dialah (International school of Kuala Lumpur)...yang dia main untuk All Star pun dah habis juga siap dapat award rising star lagi..nanti aku ambik gambar tunjuk kat korang ye...

Sekarang Norman betul2 terer main kat field . Dia dah pandai jaga padang lah senang cite...ada satu kali tu dia tangkap bola dan mati kan lawan sekali gus..lepas tu baling pulak kat second base so dia mati kan lawan 2 org sekali gus...wah aku bangga betul dengan dia..


Tapi masa lawan dengan MKIS dia orang bagus sekali main masa 1st inning lepas tu bila masuk 2nd inning ada kawan2 dia yang buat silap sikit aje..habis semua jadi kucar kacir...derang kalah dengan MKIS..yg lain semua derang menang..so ISKL dapat tempat kedua...but still alhamdulillah mereka main dengan begitu bagus sekali.
Ni dia dengan medal dia...walau pun kecik tapi terer juga anak aku ni..hehehe

Nak cari game apa lagi nak bagi dia main ni...yelah sekola dah tutup so dia mesti bosan habis duk kat rumah...takkan nak suruh dia mengadap game 24 jam..sorrylah...hehehh



Oh yes..ni cikgu yang aku ada cite kan dulu ingat tak?..alah cikgu PE Norman yang hensem tu..heheh memang hensem giler cikgu ni....nasib baik dah kawin kalau tak aku ngorat dia..hahahahah


Ok last sekali aku nak ucapkan tahniah kepada semua pemain ni...mereka bermain dengan begitu baik sekali...




Thursday, May 28, 2009

Al-Fatihah


Hari selasa lepas aku balik kampung mengejut. Aku dapat call dari abang mengatakan yg ayah call bagitau tok aku meninggal. So kami adik beradik semua bertolak balik kampung petang tu jugak. Kami semua berkumpul dekat rumah kakak aku di Wangsa Maju dan bertolak balik dalam pukul 8.00 malam.

Nasib baik tak hujan so perjalanan kami semua selamat sampai ke destinasi yang dituju dengan selamat. Kami sampai di permatang simpur, bandar bahru dalam pukul 12.00 malam. Tapi kami semua tak sempat berjumpa dengan arwah tok sebab mereka dah kebumi kan dia dalam pukul 6.45 petang. Rasa terkilan tu ada juga sebab tak sempat nak menatap wajah tok buat kali terakhir. Takpalah..semoga tok bersemadi dengan aman dialam sana dan Allah akan menempat kan tok bersama -sama dengan orang2 yang beriman....amin.

Tak lama mana kami balik kg...keesokan nye kami semua bertolak balik ke KL balik sebab masing2 kerja dan anak2 sekolah dan ada yg tak bawa anak2 balik sebab mereka ada exam...

Tok akan berada didalam kenangan kami semua cucu2 tok ni...
Posted by Picasa

Saturday, May 23, 2009

Swimming...

Alicia dah tak takut nak swimming pakai floater dah...tadi bawa dia pergi swimming kat golf club dengan abang dan kawan2 abang dia. Bukan main seronok lagi dia dok menggedik dalam air tu dengan floater baru dia. Sekurang2 nye dia dah berani masuk air tanpa bantuan aku..semoga tak lama lagi dia pandai berenang macam abang dia...




Posted by Picasa

Friday, May 22, 2009

Happy Birthday to me!!!..


Heheh...it's my birthday today...so...
Happy birthday to me
Happy birthday to me
Happyyyyyy birthday to meeeee...
Happy birthday to me...hehehe...
Hahahah...dah takde kerja rupanya aku ni.. :)....
Ok hari ni memang hari lahir aku..so semoga bertambahnye usia aku ni maka bertambah matang lah hendaknya aku..tapi rasa nya aku masih terasa macam kanak2 ribena lagi...heheh...
Anyway...thank to kawan2 yg wish happy birthday kat aku......

Sunday, May 10, 2009

Happy Mother's Day




Hari ni semua anak2 samada kecik atau besar, tua atau muda akan mengucapkan selamat hari ibu kepada ibu masing2. Termasuklah aku. Disini aku ingin mengucapkan selamat hari ibu kepada ibu aku yg tersayang dan jugak ibu mertua aku yg sporting. Terima ksaih kerana memberikan kasih sayang kepada kami anak2 mak tak kira nakal atau tidak kami ni..hehe. Susah payah mak membesarkan kami takkan kami lupa sampai mati. Semoga mak dirahmati Allah dan dimurahkan rezeki serta sihat walafiat.
Dan tak lupa jugak kepada semua kaum2 ibu diluar sana. Semoga kalian berbahagia dengan family anda dan dirahmati Allah...amin.

Friday, May 8, 2009

Smiley box..baru belajar buat ni , cun kan..heheh

Aku baru jumpa site ni..best sangat mcam2 ada..so aku cuba buat dan hasilnye sangat memuaskan..heehhehe..soooo cute



Click to play this Smilebox scrapbook: My little girl
Create your own scrapbook - Powered by Smilebox
Make a Smilebox scrapbook

Thursday, May 7, 2009

Jakarta - hari pertama

Salam semua..maaf lambat update..dah lama balik dari jakarta tapi baru hari rasa nak update... :) . Ok hari khamis lepas kami bertolak dari rumah pukul 3.30 petang lepas aje Norman balik dari sekolah. Papa minta Razali tolong hantar kami ke LCCT. Ni kali pertama aku nak naik Air Asia..heheh excited juga..selama ni asik naik kapal terbang mahal aja..ni pertama kali nak naik yg murah punya.. :) .

Sampai kat LCCT jam 4.30 petang..mama terus ke kaunter untuk check in. Nasib kami agak baik sebab masih tak ramai orang lagi yg check in , kalau tak kena beratur panjang lah nampak gayanye...sebab tu mama suka pergi awal.

Lepas check in kami bawa Norman dan Alicia makan Mc Donald . Norman dah lapar, biasanya kalau kat rumah dia akan makan snack lepas balik so ni time snack dia lah sebab tu lapar..aku pun join sekali lah...tapi makan french fries aje..

Dalam pukul.6.45 kami bertolak masuk ke gate sebelum boarding...tapi entah apa masaalah kapal terbang yg bertolak dari Jakarta, kami delayed sampai pukul 7.30 petang baru naik kapal terbang. Takpelah janji selamat sampai..amin...

Kami sampai di Jakarta pukul 8.30 malam waktu Jakarta (9.30 malam waktu kuala lumpur). Alhamdulillah penerbangan kami ke Jakarta berjalan dengan lancar sekali. Kapal terbang pun tak bumpy sangat macam kalau terbang pergi US...eee ngeri aku..huhu..darah macam nak keluar dari kepala semua kalau kapal terbang bumpy sangat.

Masa nak masuk Immigration kat Jakarta pun takde masaalah sangat..senang aja..dan bahasa derang pun senang nak paham..lebih kurang aja dengan bahasa malaysia kita cuma ada sikit aja perbezaan nye..tapi kita boleh agak apa yg derang cakap..

Masa kami keluar dari Immigration bus yang akan bawa kami ke hotel dah menunggu, so semua pun bertolak ke hotel menaiki bus yang memang dah diuruskan oleh salah seorang ibu kepada pemain All Star.

Cantik betul hotel yg kami tinggal tu...aku ingat adalah kot 10 bintang...memang cantik..tak puas tinggal kat situ,,harga nye pun jangan cakaplah mahal benor..huhu...makanan dia pun mahal..nasi goreng satu pinggan 95 ribu rupiah...duit malaysia 30 ringgit kot...apa2 pun berbaloilah sebab service dia semua bagus dan cantik banget..hehehe...

Ok kat bawah ni ada sikit gambar bilik kat hotel yg aku tinggal tu..hotel tu nama dia Hotel Mulia Senayan....




Posted by Picasa

Thursday, April 30, 2009

Away....

Assalamualaikum...heheh..sorrylah lama menyepi..aku busy kat blog aku yg lagi satu..sian blog yg ini ketinggalan..heheh.

Anyway selamat bercuti kepada semua pekerja yang akan bercuti pada esok hari...dan selamat berjalan kepada sesiapa yg nak pergi berjalan macam hubby aku dan juga aku.. :)

Hubby aku dan juga kawan2 dia pergi pahang..hubby tarik bot dia sekali...huhu sedihnye sebab aku tak dapat nak ikut....len kali..heheh..kita pergi PD ye abang...belum rasmi lagi bot abang tu...asyik abang aje..mana aci..hahah...



Hei bro..tangan sakit pun boleh ikut jugak ka?...


Amboi happy nye depa nak pi mancing ngan scuba..huhu

3 sekawan...hehe
there goes the boat...
bye..see you on sunday dear..take care..
Ok since aku tak ikut hubby pergi pahang...aku pergi Jakarta..jangan jeles ye...Norman's All Star baseball team ada tournament kat Jakarta 2 hari...so aku dan juga PIL aku ikut sekali nak tengok dia...



So Air Asia kan ada tambang murah..apa lagi...ikut lah..heheh

Byeee..jumpa lagi monday nanti dengan story mory dari jakarta....