Wednesday, November 26, 2008

Sports day 2008 at ISKL

Ok story ni masa hari Isnin lepas....Norman ada sports day kat sekolah dia....dia ambik acara lari 50 Meter, lari 100 Meter, softball throw dan juga high jump. Untuk lari 50 meter dia dapat number satu, lari 100 meter dia dapat number 2, softball throw dia dapat number 3 dan untuk high jump dia tak dapat apa2..heheh..sorry norman...you pendek sangat cam mama....heheh...next time bila you dah tinggi baru leh dapat number 1 kot...amin...

Oklah..just jamu mata dengan gambar2 yang aku upload kat bawah ni ye....

Norman dengan reben kemengannya....



Haaaa....ni lah cikgu kegilaan aku...hahaha...woi hensem tau cikgu ni kat luar...boleh cair segala2nya bila dok sebelah dia...hehehehe...


Ni nampak jelas sikit muka dia.....yg cikgu pompuan tu plak hubby aku yg minat...hahah...elok lah kami laki bini...satu kepala punya.....hensem kan cikgu tu...nama dia Tom...ada iras2 Tom Cruise....heheheh

Ni plak Norman tengah buat balingan softball


Hmm....nampak semacam aje gambar anak aku yg ni kan?..heheh sampai tersenget2 nak baling bola...

Ni tengah menunggu giliran nak buat high jump...
Boleh tahan juga dia buat high jump ni...alah macam mama dia jugak lah...heheh...dulu2 mama dia pun buat high jump jugak...
One two three..gooooo...heheh


Ni masa nak sampai ke garisan penamat masa lari 100 meter, dia dapat number 2



Wah laju juga anak aku ni lari ....dia tengah leading masa ni untuk larian 50 meter...kecil2 cili padikan...heheheh

Aik..awat tangan dia jadi lagu tu...hmmmm:)

Tuesday, November 25, 2008

Big Brother

Wah Norman dah besar sekarang ni...tengok ajelah semua gambar kat bawah ni...heheh....cam kendong monkey aje..hahah....alicia pun happy aje bila kena dukung cam ni...

Actually tadi masa nak naik atas alicia minta aku dukung dia, tapi aku banyak barang nak kena bawa so aku suruh dia naik sendiri....lepas tu dia nangis lah apalagi...abang plak datang pujuk dia cakap takpe biar dia dukung alicia naik..ermm happylah alicia...masa ni plak aku tengah pegang camera..snap ajelah sekali..heheh

Tapi bila datang time gaduh tak ubah macam anjing ngan kucing dua beradik ni....boleh pecah rumah alicia menjerit...





Posted by Picasa

Alicia kena dera....

Pick up pick up everybody pick up ...heheh but in this case alicia have to pick up by herself...she is the one who make the mess so she needs to clean up...am i right?..heheheh....

Melentur buluh biarlah dari sekarang...kalau tak esok aku juga yg susah...aku dah lah tak larat nak kemas barang diaorang ni...



Posted by Picasa

Takde tajukkk!!!!!!!!!

Hi semua..apa khabar?..sihat lah hendaknye...aku cam biasa lah sihat sokmo baru aje baik dari batuk...

Takde story sangat, saja je nak share picture anak2 aku ni...tadi baru lepas buat homework ngan norman...ni gambar dia tengah baca story book...serius aje....heheh...biasa MIL aku yg buat homework ngan dia..aku ni manalah pandai mana...nenek dia kan cikgu kat tempat dia sekolah...so dia dah biasalah dengan semua homework ni...

Aku dulu sekolah biasa tak sama ngan sekolah yg norman sekolah sekarang....memang berbeza sungguh international punya silibus dengan biasa punya sekolah .....setakat nak tolong sikit2 boleh lah....




Macam2 style dia duk baca buku...sapai tersenget2 cermin mata...hmmm...hantam lah labu....


Sementara abang buat kerja sekolah..si adik ni sibuk dok main dengan baby dia...dia ni dah pandai main sorang2..kadang2 tu aku gelak tengok cara dia layan baby dia...macam mana aku layan dia macam tulah dia layan baby dia...kalau marah sebiji macam aku marah dia...kalau cakap baik2 atau layan baby bagi makan ke...sama lah macam aku layan dia..hahaha...

So moral dia, layan anak2 baik2 sebab apa yg kita buat dan macam mana kita asuh dia macam tulah esok dia akan asuh anak2 dia.... :)

Hmm..anak dara aku ni sekarang kuat menjerit tau...geram tul aku kadang2 tu.....kalau ada aja yg tak kena mesti menangis atau terjerit-jerit.....perit telinga aku dengar..mula lah temprature pun nak naik juga....

Tapi aku rasa kalau diaorang senyap sunyi pun aku serba salah juga...heheh...hmm....love you guys..tak taulah apa jadi kalau korang takde.....





Sampai tergolek-golek main dengan baby dia....abaikan baby yg tak berbaju tu....letih dah aku bagi pakai...abis dia buang nye.....huhuhu...





OKlah....jap lagi aku nak update gambar norman masa dia ada sport day semalam kat sekolah dia.....oh ya nanti aku nak upload gambar terbaru pakwe aku..heheh sebelum ni hans ...kali ni cikgu omputih plak..hahahaha...gatainye aku...

Monday, November 24, 2008

Hans Issac...

Assalamualaikum....

Heheh..aku rasa mungkin dah ada org yg mual dah masuk blog aku ni..yelah....asal mausk aje gambar kek , asal masuk aje gambar kek...hahah..sorrylah ye....

Aku sekarang ni ditahap yg sangat malas untuk menghupdate blog ni...lagi pun aku dah tak tau nak cite apa...isnyaallah aku akan asah balik bakat kewartawanan aku ni...hahahahah....

Aku dan family semuanya sihat alhamdulillah...aku pun dah baik dari batuk dan selsema. Norman pun dah baik demam dan start sekolah balik...hari ni adalah sports day kat sekolah dia...maybe nnt aku upload gambar dia...

Alicia pun dah baik demam..tapi lepas 2 hari demam dapat rash plak..satu badan dia penuh dengan ruam merah2..tapi bukan denggi atau campak ke atau mizle (betul ke eja tu)...ke apa ke...aku dah bawa dia jumpa doktor..dan doktor mengesahkan dia tak kena campak...yg rash tu adalah satu jenis rash yg dipanggil roseola..tak merbahaya....boleh baik dengan sendiri dan letak callomine lotion aje. Tapi dia banyak merengek lah sebab tak selesa agaknya...

Aku ada tanya doktor samaada gatal atau tak roseola ni, tapi doktor cakap tak gatal. Aku pun taklah worried sangat...hari ni dah berkurang dah rash dia tu...esok dah boleh pergi sekolah dah....

Actually entry aku kali ni nak cite pasal Hans Issac..heheh pakwe aku selain dari hubby...hahahah...ok ok ok....mengarut dah ni...tapi memang betul..aku adalah salah seorang peminat Hans...

Semalam masa keluar nak makan tengahari ngan husband , kita orang terserempak dengan Hans kat kedai majalah....oh lupa cakap...Hans ni kawan hubby...so hubby said hi dekat dia dan kenal kan aku ngan Hans..masa ni aku rasa macam nak melompat sebab dapat bertentang mata ngan dia...heheh..siap salam lagi tu..heheh....so while hubby was talking to him aku telek lah dia...hahaha...jahat kan aku ni...gatai pun ada juga....hahahahah..alah sekali sekala takpe...oklah...itu ajalah...kang lagi lama, lagi aku mengarut lebih....



Saturday, November 15, 2008

German Chocolate Cake Recipe



Ok..sorry lambat nak bagi recipe cake ni...ok yg aku buat ituhari aku beli yg dalam kotak punya . Dia punya brand ada lah betty crocker...balik bancuh aje...tapi ni aku ada jumpa resepi dari internet..maybe korang boleh cuba buat....yg aku buat dari kotak tu sedap... yang ni aku belum cuba buat lagi...

German Chocolate Cake Ingredients
Cake Ingredients



This recipe calls for:
1 (4-oz.) package of Baker's Sweetened Chocolate
1/2 cup boiling water
1 cup butter or margarine
2 cups sugar
4 egg yolks
4 eggs whites
1 teaspoon Vanilla
2 1/2 cups sifted cake flour
1 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
1 cup buttermilk

Cake Equipment


Cake Equipment
For this recipe you will need:
Kitchen Aid, or hand mixer
bowl
measuring cups
measuring spoons
whisk
spatula
3 cake pans 8 inches wide
cooling racks
flour sifter


Mixing Chocolate


Step One: Melting Chocolate
Take one package of Baker's sweetened chocolate and mix it with 1/2 cup of boiling water. You are done mixing the chocolate once it is all dissolved (as seen in the lower left picture). Let this cool before adding it to the mixture in step four.
You will want to go ahead and preheat the oven to 350F so it will be ready when you need it.

Butter and Sugar
Step Two: Mixing Butter
Mix 1 cup of butter with 2 cups of sugar until they are fluffy and rich. This should not take but a few minutes.

Adding Egg Yolks
Step Three: Add Egg Yolks
Slowly add in your egg yolks while beating the mixture. Once no more streaks, or spots of yellow remain they have been mixed in well enough.

Adding Chocolate and Vanilla
Step Four: Add Melted Chocolate
Add Chocolate liquid and 1 teaspoon vanilla after the egg yolk is completely mixed in to the batter.

Sifting Flour
Step Five: Sift Flour
It is important to sift the flour in order to remove all the lumps. This is the time when you add 1 teaspoon of baking soda and 1/2 teaspoon of salt to the flour. You may want to do step nine now so that you don't have your cake batter sitting out of the oven too long.

Adding Milk and Flour
Step Six: Adding Milk and Flour
Add the milk and flour to the mixture at the same time, but alternating between the two (milk, flour, milk, flour...) Don't stop mixing as you do this. Once you are done beating in the milk and flour, make sure that it is smooth.

Step Seven: Beating Egg Whites
If you have never beaten egg whites before; it can be tricky, so pay close attention.
Take your four egg whites and beat them at a high speed. When you lift the beater out of the bowl it should have a peak, or pointed tip at the end of it. This means they are done being whipped. They should look exactly like the ones in the lower left picture of this step. This process should take about 5 minutes.
You will want to move quickly on to the next step to keep the egg white fluffy.
Make sure that there is no egg yolk mixed into your egg whites.

Folding in Egg Whites
Step Eight: Fold in Egg Whites
Now fold in your egg whites SLOWLY. DO NOT STIR OR BEAT THEM IN!! This would ruin the cake!

Cake Pan
Step Nine: Cutting Wax-Paper
Use a knife, or a pen to mark a sheet of wax paper around the exterior of the pan. Then cut on the line you just drew. Coat the inside of the pan with shortening. Then put flour on the inside and shake it till the sides and bottom are covered with flour. Then put the cut wax paper in the bottom of the pan.
Do this for each of the three cake pans.
Pouring Cake Batter in Pans
Step Ten: Pour Cake Batter
Pour equal amounts of batter into each 8 inch cake pan.

Cake in Oven
Step Eleven: Baking German Chocolate Cake

Put the cakes in the oven for 30 to 40 minutes. Do not open the oven until the cake has been in for the required time, if you do it will fall in the middle. Stick a tooth pick in your cake after baking. If it comes out clean your cake is done, if it comes out gooey then it needs another five to ten minutes.

Cake Layers
Step Twelve: Cake Flipping
Once your cake layers have cooled for 15 minutes you will need to remove them from their cake pans. Using a knife, or a spatula like the one seen in the picture to the left, cut the cake away from the sides of the cake pan. Then flip it over on a cooling rack and remove the wax paper from the bottom.
Now your cake layers are done and you are ready to make the mouth watering Coconut Pecan frosting:



Ok dah habis buat kek , time untuk buat frosting dia plak...aku memang suka frosting dia,,,sedap sangat..korang cuba lah ye...




This is not your usual frosting recipe, and it will have you hooked forever! Before you start making the frosting you will need to check and see if you have all the ingredients. Make note that the first time you make this you might want to make a double recipe so that you have enough frosting. If you frost the outside of the cake you will need a double recipe. The original recipe does not call for frosting on the outside, but I prefer for it to be frosted just for a better appearance.

Frosting Ingredients
Frosting Ingredients
For this frosting recipe you will need:
1 cup evaporated milk
1 cup sugar
3 beaten egg yolks
1/2 cup butter
1 teaspoon vanilla
1 1/3 cup Baker's Angel Flake Coconut
1 cup chopped pecans (roasted)


Frosting Equipment
Frosting Equipment
cutting board and knife for roasting pecans; see how to on step roasting pecans.
measuring spoons
whisk and spoon
(it helps to have both)
liquid measuring cups
pan

Stirring Frosting
Step One: Stirring Frosting
Mix the following ingredients on a stove set on medium heat for 12 minutes:
1 cup evaporated milk
1 cup sugar
3 beaten egg yolks
1/2 cup butter
1 teaspoon vanilla

Adding Coconut and Pecans
Step Two: Adding Coconut and Pecans
Once you are done stirring in the above ingredients add the coconut and roasted pecans. Once it is mixed in it should look like the picture to the left.

Frosting
Step Three: Cooling Frosting
Cool the frosting until it is firm and easy to spread.

Frosting layer
Step Four: Spreading on Frosting
To frost the cake divide the frosting into three separate, but equal parts. If you made a double batch make sure you divide your frosting in half before doing this. Then pour one of the thirds onto the first layer, or as much as needed to frost the top so that the top is completely covered.

Putting on Second Lair
Step Five: Putting on next Layer
To add other layers carefully slide them onto the last frosted one.

Adding more Frosting
Step Six: Putting on More Frosting
Repeat with next two layers.

German Chocolate Cake
Step Seven: Frosting Sides
Unlike some cakes this one does not need instructions on how to frost the sides. All I can say is just slap it on and make it stick. It does not need to be perfectly smooth. Refrigerate the cake for some time after frosting to keep the frosting from sliding off. After this, you shouldn't have to refrigerate it.

Your Share
Step Eight: ENJOY
ENJOY YOUR MASTERPIECE!!
Now that you have finished this wonderful cake go to some tips on how to Serve German Chocolate Cake

Tuesday, November 11, 2008

Aku kena TAG

Iskh..aku ada homework kena buatlah....dah lama tak jawab soklan periksa ni...tak tau boleh betui ka dak...heheheh. Ok mai kita tengok soklan apa depa bagi.....


Name : Faridah Chek May

Sisters : Ada kakak 2 orang dan ada adik sorang

Brothers : 8 Orang tapi yg paling bongsu dah meninggal so tinggal 7....

Shoe size : size 6 tapi kekadang tu ada kasut size 5 pun boleh pakai juga..hehe

Height : 148cm..heheh rendah aje cek ni...

Where do you live : Ampang

Have you ever been on a plane : ada... few times...banyak pergi US lah..last sekali naik airplane pergi Australia baru ni....

Swam in the ocean : ha ni jangan tak caya...saya memang penakut berenang kat laut..sebab apa tau?..heheh saya tak pandai berenang sangat..pastu bila pijak aje kaki kat laut tu rasa cam pasir tu tenggelam...eeee takutttttt.....

Fallen asleep at school : entahlah...tak ingat plak...

Broken someone’s heart : err..ada... but with reason....but ada juga yg broke my heart :(...

Fell off your chair : tak tau plak...tak ingat...heheh(pelupa sungguh aku ini)

Sat by the phone all night waiting for someone to call : duduk berejam al night takdelah...tapi memang ada menunggu...heheh

Saved e-mails : takde plak saved...biasanye apa email yg masuk ada aje kat situ...takdelah plak dia hilang...heheh

What is your room like : hmmmm.....my room sometime sangat kemas dan cantik...very simple koz my hubby tak suka bilik ala2 mak datin....tapi bila kids play in they habislah.....bersepahhh...heheh

What’s right beside you: my bed and norman tengah tidur atas tu..heheh

What is the last thing you ate : I makan nasi...supper lah kan....

Chicken pox : belum pernah kena kot..dan minta simpang malaikat 44 amin

Sore throat : ha ni tengah kena sore throat lah ni...batuk lah...selsema lah..sungguh tak selesa...

Stitches : belum kot...sebab bersalin semua normal....hehe yg lain tak ingat plak...

Broken nose :tak pernah lagi...minta dijauhkan...

Do you Believe in love at first sight : yes i do..but takde jodoh

Like picnics : sukaaaaaaaaaaa sangat...tapi jarang dapat pergi....

Who was/were…The last person you danced with : iskhh...tak pernah lagi...tapi kalau kalau tak silap lah masa kat sekolah rendah dulu kot....

Last made you smile : Alicia.....but sometime dia ni boleh aku naik berang...hahaha

You last yelled at : Alicia sebab dia tak mau tidur....esok nak sekolah jam dah 8.30...dia masih nak main...tapi taklah jerit kuat2...just marah aje....

Today did you…
Smile to someone you like : mestilah my husband and the kids..my neighbour , alicia's teacher..dan entah sapa2 lagi..hehehe murah senyumannnn...hahahah

Kissed anyone : heheh...hari2 kiss hubby dan and the kids before they go to school and before they go to bed..but biasanya tak kira pun..kalau i nak kiss diaorang ni bila2 aje i buat...heheh

Get sick : aku jarang dapat sakit...tapi bila sakit amatlah perit..macam sekarang ni..tengah tersumbat idung..eeee...geram....

Talk to an ex : yes....one of them dah jadi kawan plak sekarang ni...heheh

Miss someone : my hubby...and entahlah..i need him right now..huhuuu

Who do you really hate: entahlah..susah nak benci kat orang...tapi kalau dah betul2 menyakit kan hati....baru betul2 benci

Do you like your hand-writing : yes i do...but kekdang tu...bila malas..cam tak leh baca...hahaha

Are your toe nails painted : no

Whose bed other than yours would you rather sleep in : mana mana pun takpe...janji boleh tidur...tak banyak ragam...heheh atas lantai pun boleh....

What color shirt are you wearing now : pink

Are you a friendly person : rasanye yelah kot....saya ni banyak mulut...tapi kekadang tu pemalu jugak...kena rangsang baru ok...hahahah

Do you have any pets : nope...

Do you sleep with the TV on : la ni jarang dah tengok TV...kalau ada pun tak tidur depan TV..heheh

What are you doing right now : tengah buat tagging game ni

Can you handle the truth : insyaallah...

Are you closer to your mother or father : mak...sebab rasa cam boleh buat kawan..heheh...ayah garang sangat dulu...tapi la ni ok dah....

Do you still have pictures of you & your ex : picture dengan dia takde...tapi picture dia adalah...heheheh

If you’re having a bad day, who are you most likely to go to : biasanya nangis sorang2...tak pandai nak luah kan kat orang...tapi hubby biasanya dapat tau kalau ada yang tak kena dengan diri ini...heheheh

Are you loud or quiet most of the time : heheh...very loud with the sibling...but dengan parent inlaw kurang sikit but still loud sometime..heheh

Are you confident : entah lah...kekadang tu rasa confident..kekadang tu tak...

5 things I was doing 10 years ago:
  1. kawin ngan hubby...
  2. belajar bawak keta
  3. belajar buat quilt
  4. tak ingat
  5. tak ingat...heheheh
5 things I would do if i were a billionaire:
  1. hantar mak dan ayah pergi haji
  2. buat rumah yg selesa diduduki untuk mak dan ayah
  3. beli keta idaman
  4. buat rumah banglo cantik2
  5. simpa sikit untuk hari tua....


5 of my bad habits:

entahlah...tak tau nak cakap...heheheh

5 places I’ve lived/living

  1. Johor
  2. Kuala Kangsar
  3. Bandar Bharu, Kedah
  4. Taiping
  5. KL


7 people I tag:

Iskh...tak tau nak tag sapa nih?...takpelah..heheh tak yah tag dah...habis sini aja....

Ok Finas..i dah buat homework i......

Saturday, November 8, 2008

Birthday pictures

Seperti dijanjikan...ini ada sedikit picture dari hubby punya birthday party. Hmmm...takdelah buat party besaran pun..just family in the house.... ok enjoy the picture.


Aicia happy nak nyanyikan birthday song

Dialah yang paling excited sekali nak tiup candle tu..

Yang si Norman ni plak cuba nak jadi org kuat konon, dia pergi letakkan tangan dia atas api tu lepas tu cakap panas...

Hmm...aku tak tau nak beli hadiah apa so aku just bagi two shirt from Peter Hoe..cantik baju tu..hubby pun suka..heheh



Hehehe....abaikan number tu ye.....dah berumur dah hubby aku ni....



So inilah German Chocholate Cake yg aku buat tu...sekali dengan Frosting dia...memang sedap....

P/S..sorry gambar semua tak ikt aturan...heheh hantam ajelah.....

Friday, November 7, 2008

Happy birthday Darling!!!....


Aku tau...aku tau..heheh dah lama tak update blog ni...sifat kemalasan masih menguasai diri ku....tapi semangat masih tak hilang...hahahah.
Oklah...hari ni birthday husband aku...yang ke berapa?..heheh dah tua dah laki aku ni...uban pun dah penuh..tapi masih handsome dimata aku...heheh.
"Happy birthday abang, semoga abang dimurahkan rezeki, dijauhi segala musibah dan diberkati Allah. Semoga kasih sayang yang kami sekeluarga berikan akan memberikan abang kebahagiaan . Maaf sekali lagi tiada hadiah dari sayang..heheh...tak tau nak beli apa lah...nnt kita gi shopping pastu abang cakap abang nak apa ye... We all love you. Hope this year what ever your dream will come true"
Tadi baru lepas buat birthday kek untuk husband aku. German Choclate Cake. Nanti malam aku ambik gambar dan upload kat sini ye.....