Friday, December 19, 2008

Terima kasih


Alhamdulillah..alicia dah sihat..takde muntah2 lagi....cuma satu hari tu aje...tapi dalam satu hari tu pun adalah dalam 7 kali dia muntah. Kesian aku tengok anak dara aku tu...kita yg besar ni pun bila muntah2 lembik longlai juga nak menahan sakit perut apatah lagi budak sekecil alicia.

Aku tak tau apa yg buat dia muntah2 macam tu. Semua orang makan benda yg sama dia makan tapi takde plak muntah2. Tapi cuma satu hari aje..itu pun aku tak berani nak bagi dia makan sebab apa sahaja yg dia makan akan keluar balik..bukan setakat makan , minum air kosong atau susu badan pun dia muntah juga.

Mak mertua aku suggest jangan bagi dia makan apa2 selagi perut dia tak settle down. Aku ikut aje sebab dia lebih berpengalaman tapi rasa sedih sangat sebab alicia dah kelaparan masa tu. Memang dia merengek nak makan dan minum..tapi aku tak boleh buat apa....so aku bagitau dia yg dia kena stop makan dan minum dulu for a few hours...

But alhamdulillah lepas pukul 5.30 petang dia muntah (oh lupa cakap dia muntah every 1 hour since 11.30 pagi) yg last sekali , dia dah tak muntah dah..mungkin sebab aku bagi ubat tahan muntah yg kami ambik dekat farmasi masa bawa dia jumpa doktor dekat Ampang Puteri tu. Dia pun nampak ceria sikit...

Pukul 6.45 masa makan malam dia nak makan, tapi aku tak bagi dia makan berat..just sup dan carrot aje...tu pun tak banyak..satu mangkuk kecik aje...lepas tu aku suruh dia rehat kejap sebelum makan lagi dalam masa 40 minit...alhamdulillah dia tak muntah keluar apa yg dia makan tadi...so aku pun bagi dia makan lagi memandangkan dia pun dah mintak nak makan lagi..sian dia..kelaparan....

So semalam dia dah boleh makan berat...tengahari semalam dia makan nasi dan sup sayur campur....banyak juga dia makan...lepas makan dia poopoo plak (berak) ...tapi sedikit cirit dan sedikit keras...so mungkin all the bacteria dalam perut dia yg buat dia muntah2 dah keluar dah lah kot melalui cirit tu..heheh.....pagi ni dia happy aje main dah tak lembik macam dua hari lepas...alhamdulillah....


Jadi dikesempatan ini aku nak ucapkan terima kasih kepada semua yg datang kesini dan mendoakan semoga alicia sihat dan ceria balik...terima kasih banyak2....

Wednesday, December 17, 2008

Alicia tak sihat

Hmmm...tetiba aje Alicia jatuh sakit...muntah2 semua....start dari pukul 11.30 pagi tadi.. Kami pergi Ikea pagi tadi...masa dalam perjalanan kesana dia tidur elok aje...sampai Ikea aku masukkan dia dalam stroller dan push lah mana2 kami pergi. Lepas tu dalam lebih kurang pukul 11 dia bangun . Masa tu kami kat dalam F.O.S...dia ada cakap dia buang air besar.

Aku pun bawa lah dia pergi bilik air...sampai sana dia tak buang air besar pun just buang air kecik aje...lepas tu masa aku nak pakaikan seluar dia balik..tetiba aje dia muntah...banyak juga yg keluar....sian dia...so aku pun pergi balik dekat F.O.S tu cakap kat mak mertua aku yg kita kena balik sebab alicia tak sihat.
Masa on the way balik dalam keta dia muntah lagi ..itu baru lepas minum susu(badan)...semua susu keluar balik....sian dia....sedih plak aku....masa ni dia dah lembik longlai dah...dia nak makan tapi apa yg dia makan semua keluar balik.....minum air pun keluar balik...
Tadi dah bawa dia jumpa doktor..doktor cakap keracunan makanan tapi tak tau lah..doktor tu pun nampak macam lembik semacam aje...huhuhu....Ni pun masa aku dok tengah taip ni dia datang kat aku sambil muka macam nak muntah..memang sah dia muntah..berterabur atas lantai...air aje yg keluar..itu pun lepas bagi ubat muntah....dah 7 kali dia muntah...apa lagi yg ada tinggal....sedihhhnyeee...huhuhu....
Hmmm....tengoklah malam ni macam mana...kalau berlarutan dia muntah..memang kena masuk ward lah nampak gayanya.....aku cukup tak suka kalau tinggal dalam hospital....seksa.....

New maid in the house..heheh



Untung aku ada anak dara ni...bukan setakat masak..mengemas pun rajin..heheh. Aku tak payah cari pembantu rumah dah..aku dah ada yg very special sekali kat rumah aku. Tak payah disuruh-suruh..dia sendiri yg rajin nak buat...hahahah

Ini kesnye sebab dia yg buat kotor so dialah yg bersihkan..ia dak?..heheh...takdelah...ituhari dia main kapur(chalk) buat tulis-tulis atas lantai...aku biarkan ajelah sebab kapur tu nanti boleh dibersihkan balik...bukan nye tak boleh hilang langsung...kalau tak meraung juga aku...heheheh

Biarlah dia nak kreatif ke apa ke?...janji nnt dia bersihkan balik...tapi ada masa nye bila dia buat sepah aku jugakkkk yg kena simpan. Nasiblah kan bila ada anak kecik kat rumah ni...rumah tak pernah nak kemas...bila kita dah mengemas ada aje org yg jeles nak sepahkan balik.


Pada aku ok aje kalau diaorang nak sepah2 barang mainan ni...janji kemas balik...lagi pun itu memang kerja budak2 kan?..apa lagi yg diaorang nak buat selain dari main....betul tak?..heheheh

Actually aku yg nak mop lepas dia habis main...tapi bila ku pergi ambik mop dan air nak mop lantai dia yg sibuk dok capai mop tu dulu nak buat...aku kata tak payah biar aku aje yg buat...die menjerit bagai nak rak...so aku biar ajelah dia buat..tapi memang bersih dia buat kerja tu....habis satu lantai tu dia bersihkan....

Habis aje dia mop dia cakap cam ni kat aku "huh..big work mama, i'm tired". hmm..baru ko tahu ye...heheh.....
Posted by Picasa

Monday, December 15, 2008

Spaghetti bolognese and salad with vinegar and oil

Hari ni kami makan spaghetti bolognese dan salad...sedap sungguh lunch hari ni...tak pernah aku makan sesedap ini hari ni..heheh. dan tukang masak kami adalah seorang yg pakar sekali memasak...
Disini ingin saya perkenal kan chef kami pada hari ni...ALICIA JASMINE SALIM.......

Enjoy the picture....if anyone want to book this chef let me know ok...











































Thursday, December 11, 2008

Panas panas panas!!!!!!!!

Aku baru balik dari immigration Wangsamaju...tapi hati aku tersangat lah panas...bukan kerana cuaca yg panas tapi hanya kerana sikap sombong seorang perempuan tak guna ni......

Dah lah aku dari pagi tadi lagi keluar rumah tinggal anak2 ngan nenek dan pembantu rumah aku...pagi tadi aku keluar pergi putrajaya sebab nak buat IC...nak dijadikan cerita, semalam aku dah pergi immigration dekat wangsamaju ni nak perbaharui passport aku yg akan mati dalam masa 4 bulan lagi.

Tapi staff kat immigartion cakap IC aku dah rosap chip dia, kena pergi buat baru. Yg aku nak marah nye...IC aku baru 7 bulan lepas pergi buat sebab masaalah yg sama..CHIP ROSAK.Hangin aku satu badan....tak sampai setahun dah rosak lagi padahal aku simpan dalam wallet aje IC tu..takde plak aku main sepak bola ke hapa ke....

Ok so lepas tu aku pergi department JPN kat banggunan sebelah plak sebab nak cek apa yg tak kena...staff kat sana plak cakap takde kad reader nak baca...lorrrr..kalau takde kad reader nak baca cam mana you all buat IC kat sana...?..cam mana you all cek samaada IC yg org lain punya OK ke tak OK?..hmm...pelik bin ajaib sungguh....lepas tu dia cakap kena buat IC baru...aku cakap lah kat dia takpelah saya tak nak buat kat sini , saya nak pergi buat kat Putrajaya aje..sebab aku tau nnt aku akan ada masaalah kat wangsamaju ni...salah satunya aku punya cop jari memang tak boleh pakai dah sebab rosak teruk...so baik aku pergi putrajaya nanti senang nak cerita...lagi pun aku nak kena buat cop rasmi mengatakan yg IC sementara aku tuh sah dan boleh diguna pakai...

Itu sebab pepagi lagi aku dah pergi putrajaya...balik aje dari putrajaya aku makan tengahari dulu isi perut yg tengah berkeroncong ni....dalam pukul 1.30 keluar balik rumah pergi balik Wangsamaju punya Immigration...lebih kurang dalam 2 jam dok tot tet tot tet urusan semua..tinggal lah time nak bayar duit untuk passport ni...bila number aku dipanggil aje..aku pun pergilah kat kaunter 7 ni..aku bagi duit kat PEREMPUAN TAK GUNA NI... dia pun tak cakap apa aku pun tak cakap apa lah..diam aje..lepas tu dia dok taiplah tot tet tot tet apa benda pun aku tak tau...dengan muka MASAM MELEBIHKAN KAN CUKA ...bila resit dah keluar aje dari printer tu dia baling aje kat aku macam aku ni takde perasaan..masa tu aku dah berang dah muka aku jangan cakaplah..aku rasa kalau aku ni singa dah lama aku makan dia hidup2...tapi disebabkan aku masih waras dan aku ni manusia bukan macam dia tu...aku tak jadi nak marah..just tahan aja...

Memang lah ramai orang kat Immigration tadi..tapi jangan lah buat macam tu dekat customer...tak salah kalau senyum sikit atau berbudi bahasa sikit...org kenang sampai mati...dekat dinding banggunan macam2 tulis moto kerja..semyum lah, layan pelanggan dengan berhemah lah...tapi hampeh...semua tu buat hiasan aje...tapi aku tak cakap semua staff kat situ macam tu....ada juga yg baik...tapi yg setengah lagi macam perangai tak guna tulah...jangan ingat awak kerja kerajaan nak berlagak macam tu...

dah lah..lagi lama aku merapu kat sini kang lagi banyak aku menyumpah...nnt aku jadi macam dia plak...nauzubillah....maaflah kalau bahasa aku kurang enak sikit hari ni.....

Sunday, December 7, 2008

Tanah runtuh di Bukit Antarabangsa



Kesian pada mereka ni semua...takziah kepada keluarga mangsa dan kepada yang terselamat banyak2 bersabar...jadi kan kejadian yg menimpa sebagai pengajaran di masa hadapan...

Saturday, December 6, 2008

Datuk Shah Rukh Khan

Heheh...peminat no 1 shah rukh khan ni...hensem kan dia pakai baju melayu dan samping...

Friday, December 5, 2008

Anniversary Dinner


Happy anniversary to us..heheh...ok semalam kami keluar dating 2 orang aje..anak2 tak bawa..minta mak mertua tolong jaga jap. Takpelah kan..sekali sekala dating..heheh. Kmai ke KLCC Chilli's semalam...nasib baik kami keluar awal..so orang tak ramai sangat..sampai aje sana takde orang beratur. Terus dapat meja..itu pun meja yg smocking area punya...tak kisah sangatlah..sebab hubby aku pun smocking..but not bad..takdelah berasap sangat tempat tu macam yg aku bayang kan.

Ok..so kami order makan, aku order BBQ beef rib dan hubby oredr hamburger, just simple meet. Dia punya rib boleh lah tahan...tapi Tony Romas punya lagi sedapppppp...hehehe.

Kami habiskan masa lebih kurang 2 jam kat situ , makan sambil cite2...rasa cam romantik snagat..hahaha...yelah just kami 2 orang takde anak2...taklah kelam kabut cam selalu bila keluar makan ngan anak2..heheh. So memandang kan selama ni hubby selalu belanja aku makan...malam tadi aku yg bayar untuk dinner tu...heheh..takdelah mahal sangat...tapi melayang jugaklah..sepuluh jari..heheh. But sebelum tu hubby bagi aku hadiah..heheh so surprise sebab hadiah yg aku dapat ni tak dijangka langsung....aku tak berani nak letak gambar kat sini..kang ada org yg kena potong tangan kang...heheh...so biarlah aku sorang aje yg tahu apa yg aku dapat....tak mau menunjuk2 sangat...takut dikata riak...heheh

Lepas tu kami jumpa anak2 kat New Zealand ice cream sebab nenek diaorang bawa datang KLCC makan dessert and then after that we went to Kinokuniya coz Norman want to buy book...dia suka sangat baca buku tajuk "Diary of a whimpy kid"...satu hari dia boleh habis baca...tebal jugaklah buku tu...but thats good..at least dia suka juga membaca...

Dari situ kami masuk Kedai Stadium kat sebelah Kinokuniya tu ...aku beli hadiah kat hubby plak...aku belikan dia sepasang kasut brand Rockpot...yg ni takde pig skin ye...aku dah tengok label semua....tengah ada sale...50% off...so kiranye murah lah jugak..kalau tak..huhuh..kopak aku....

P/S..sorry gambar tak cantik sebab ambik pakai camera H/P aje..huhhhu
Posted by Picasa

Thursday, December 4, 2008

Happy anniversary!!!!

Host unlimited photos at slide.com for FREE!


Hari ni 10 tahun yang lepas aku telah sah sebagai seorang isteri kepada seorang lelaki yg bernama Omar Salim..heheh...Hari Jumaat malam tangan suami aku telah digoncang oleh tok kadi...dengan hanya sekali lafas sahaja...tapi sebelum tu agaknya tak tau lah berapa kali husband aku dok praktis..heheh.

Aku plak dalam bilik dok kesejukan takut, gabra, suka dan sedih semua nya bercampur dalam satu. Lepas aje husband aku habis baca lafaz akad nikah aku dipanggil turun kebawah untuk disarungkan cincin kahwin. Masa atas pelamin tu kakak aku siap tegur, napa aku menggigil teruk sangat..hahahah...aku rasa aku dah kontrol dah..rupanya adalagi orang nampak aku menggigil...heheh

Husband aku plak boleh buat lawak lepas akad nikah..memang tak malu tul...korang tau apa dia cakap lepas aje akad nikah habis?...dia cakap "ok makan time"..heheh yelah aku tau dia dah lapar..sebab kalau ikut sebelah diaorang makan malam pukul 6.30 petang..style org putih kan...kita orang melayu..terutama sekali family aku selalunya makan malam pukul 10.00 malam..heheheh....

10 tahun adalah number yg besar juga kepada pasangan yg dah kawin macam aku....alhamdulillah selama 10 tahun kami hidup bersama..banyak pahit dan manis kami harungi bersama....tipulah kalau kata kami tak pernah bergaduh atau merajuk sesama sendiri..itukan asam garam hidup berumahtangga....

So Abang, sayang ucapkan ribuan terima kasih sebab sudi untuk hidup bersama sayang dan melayan segala karenah yang sayang pamerkan..begitu juga sebalik nya..sayang happy hidup dengan abang..sayang terima segala kekurangan dan juga kelebihan abang dengan hati yg terbuka....abang adalah segala-galanya pada sayang...

Maaf takde apa yang sayang dapat bagi pada abang pada hari istimewa ini melainkan dua oarang cahayamata yg sangat comel dan sayang rasa itu hadih yang paling berharga pada abang.....heheh..teruk kan sayang ni...dahlah birthday abang sayang tak bagi hadiah, anniversary pun tak bagi juga...heheh...takpe nnt abang pilih aje apa yg abang nak..tapi abang bayar ye..heheheh...

Tuesday, December 2, 2008

Cerita hari Jumaat


Heheheh...aku rasa dah seminggu aku tak update blog kan?..hmm..takde story sangat..kalau ada pun rasa cam tak sesuai nak cite kat blog ni..heheh. Ok ni cite hari jumaat lepas. Kawan aku lina datang dari kemaman jumpa aku..bukan setakat nak jumpa aku aje dia datang kl, husband dia ada kat sini..so dia datang nak jumpa husband dia sama...

Kami janji nak jumpa kat Ampang point...adalah dalam 10 minit aku tunggu dia kat francisco coffe tu. Sian dia...dah lah dia baru sampai dari kemaman pukul 4.00 pg..lepas tu nak kena jumpa aku plak...sorry ye mek..heheeh...


Kami brekfast kan francisco coffee aje pagi tu..jadi mat saleh jap..heheh..aku makan scramble eggs dan toast dan lina makan pancake dan banana..sedap jugaklah...habis licin aku makan...lina plak tak habis pun..malu aku..hahhaah...tapi takpe aku lapar punya pasal...heheh pastu lina yang bayarkan..aku nak bayar lina tak kasi..lagi pun dia cakap , dia belanja aku sebab baru dapat gaji..heheh thank you lina..next time my turn..

Lepas brekfast aku bawa dia balik rumah aku plak...yelah tak puas jumpa lagi jumpa dia...lagi pun dia belum pernah datang lagi ..so inilah masanye.. sampai rumah aku kenal kan dia dengan adik iapr aku dan juga wife dia...lepas tu kami pergi tengok rumah aku plak...

Oh ya..cakap tentang rumah nnt lah aku tunjukkan rumah aku yg dah snak dekat siap dah...mungkin tahun depan dah boleh masuk...Insyaallah...sian lina..aku bawa dia merata...heheh mesti dia mengantuk habis masa tu...yelah keletihan sebab baru sampai dari kemaman...

Lepas balik dari tengok rumah aku ajak dia pergi ambik Alicia kat sekolah dia plak...nak tunjuk kat lina kat mana aku hantar anak aku pergi sekolah hehehe...Alicia plak terkejut bila aku bawa lina datang ngan ku bila pergi ambik dia kat sekolah..dia siap tanya aku siapa tu yg kat dalam keta...heeh..aku cakap lah itu auntie lina..lepas tu banyak plak soklan dia...malas aku nak jawab..heehe

Dia ni bila dah start bertanya macam2 soklan ia akan tanya..kadang2 tu aku akan asyik jawab soklan yg sama aje..dia plak cam selambe aje dok tanya aku...ahhahaha....kalauorg lain agaknya mesti dah boring sebab asyik dapat jawapan yg sama...

Balik rumah aku tidur kan alicia kejap lepas tu baru makan lunch..sorrylah lina kalau ko lapar nak menunggu masa aku tidurkan alicia..heheh..Nana masakkan nasik lemak untuk tengahari..nasik lemak nana sedap....aku harap ko ok aje ye lina makan nasi lemak untuk tengahari..dulu aku pun tak biasa makan nasi lemak masa tengahari..setahu aku nasik lemak makan waktu pagi aje..tapi orang kl ni dah modern...heheheh...

Dah siap selerah makan semua baru aku hantar lina balik kat klcc...yelah simpan lama2 bini orang kang kena "ligan" ngan kayu api kot...hahahah...tapi la ni takdak kayu api dah kot...batang penyapu yelah kot...

Oklah...Lina...aku harap ko happy atas layanan aku..harap kalau ada salah dan silap aku minta maaf bebanyak ye...len kali insyaallah mungkin aku kerumah ko plak..heheh itu pun kalau ko jemput aku lah...heheh...dan terima askih atas segala apa yg ko belanja aku tu,,,minta halal ye..heheh...lina siap bayarkan parking keta ku...takpe..len kali turn aku plak tau...

Posted by Picasa

Fenomena Cakerawala


Semalam aku nampak kejadian yg sungguh indah ini...kat dalam paper utusan pun ada...aku masa tu ada kat luar rumah sebab tengah nak say good bye to our guest yg dah nak balik US. Lepas aje keta mama keluar dari pagar rumah aku terus terpandang kejadian ni.

Kalau tak silap aku dalam paper utusan ada tulis dua bintang satu zurah dan satu lagi aku tak ingat nama apa...dan juga bulan yg separuh macam org tengah tersenyum. Tapi dalam gambar aku ni tak berapa nampak sebab dia macam blur sikit...tapi kalau sesiapa yg nampak kejadian ni dia akan terperasan yg dua bintang tu macam bentuk mata dan bulan tu macam mulut yg tenga senyum...

Itulah kan..kejadian dari Allah S.W.T..tiada tandiangan nye...subhanallah.....
Posted by Picasa

Wednesday, November 26, 2008

Sports day 2008 at ISKL

Ok story ni masa hari Isnin lepas....Norman ada sports day kat sekolah dia....dia ambik acara lari 50 Meter, lari 100 Meter, softball throw dan juga high jump. Untuk lari 50 meter dia dapat number satu, lari 100 meter dia dapat number 2, softball throw dia dapat number 3 dan untuk high jump dia tak dapat apa2..heheh..sorry norman...you pendek sangat cam mama....heheh...next time bila you dah tinggi baru leh dapat number 1 kot...amin...

Oklah..just jamu mata dengan gambar2 yang aku upload kat bawah ni ye....

Norman dengan reben kemengannya....



Haaaa....ni lah cikgu kegilaan aku...hahaha...woi hensem tau cikgu ni kat luar...boleh cair segala2nya bila dok sebelah dia...hehehehe...


Ni nampak jelas sikit muka dia.....yg cikgu pompuan tu plak hubby aku yg minat...hahah...elok lah kami laki bini...satu kepala punya.....hensem kan cikgu tu...nama dia Tom...ada iras2 Tom Cruise....heheheh

Ni plak Norman tengah buat balingan softball


Hmm....nampak semacam aje gambar anak aku yg ni kan?..heheh sampai tersenget2 nak baling bola...

Ni tengah menunggu giliran nak buat high jump...
Boleh tahan juga dia buat high jump ni...alah macam mama dia jugak lah...heheh...dulu2 mama dia pun buat high jump jugak...
One two three..gooooo...heheh


Ni masa nak sampai ke garisan penamat masa lari 100 meter, dia dapat number 2



Wah laju juga anak aku ni lari ....dia tengah leading masa ni untuk larian 50 meter...kecil2 cili padikan...heheheh

Aik..awat tangan dia jadi lagu tu...hmmmm:)

Tuesday, November 25, 2008

Big Brother

Wah Norman dah besar sekarang ni...tengok ajelah semua gambar kat bawah ni...heheh....cam kendong monkey aje..hahah....alicia pun happy aje bila kena dukung cam ni...

Actually tadi masa nak naik atas alicia minta aku dukung dia, tapi aku banyak barang nak kena bawa so aku suruh dia naik sendiri....lepas tu dia nangis lah apalagi...abang plak datang pujuk dia cakap takpe biar dia dukung alicia naik..ermm happylah alicia...masa ni plak aku tengah pegang camera..snap ajelah sekali..heheh

Tapi bila datang time gaduh tak ubah macam anjing ngan kucing dua beradik ni....boleh pecah rumah alicia menjerit...





Posted by Picasa

Alicia kena dera....

Pick up pick up everybody pick up ...heheh but in this case alicia have to pick up by herself...she is the one who make the mess so she needs to clean up...am i right?..heheheh....

Melentur buluh biarlah dari sekarang...kalau tak esok aku juga yg susah...aku dah lah tak larat nak kemas barang diaorang ni...



Posted by Picasa